Bursdag på Basnes

Standard

 På småbruket Basnes i  Hemnes bor Ina og hennes samboer Jan Rune. Gården ligger idyllisk til, på en halvøy med innsjøen Mjermen på alle kanter.

Ina flytta inn på småbuket for ca fire år siden. Hun bodde selv på sitt eget lille småbruk, 10 mål, da hun traff Jan Rune. Begge er politisk aktive og det var slik de traff hverandre. «Jeg har kjent Jan Rune siden 2003, da vi blei valg inn i kommunestyret. Vi blei sammen etter at vi ledet forhandlingene for hvert vårt parti før forrige periode (2007)», sier Ina. I dag er hun ikke så aktiv lenger og er kun 1. vara til kommunestyret og leder for Aurskog – Høland reiselivslag. 

De har gammelnorsk spælsau på småbruket. Hun selger både livdyr og slakt. Ulla skal hun prøve å få levert til spinning. De selger også feller og alt er økologisk.

                                                    

Å bygge gjenbruksdrivhuset er et prosjekt paret har hatt sammen.

         

Bryggerhuset derimot er Ines prosjekt. Hun har «maset» seg til å få restaurert det. Restaureringen startet i 2010 og de brukte  vinteren til det meste av oppussingen. De startet forsiktig med den ene veggen, fordi det var meningen at det skulle bli med den, men så fant de gamle tømmervegger under «nyere» vegger. Jan Rune som er snekker ble veldig ivrig, og lysten til å fjerne flere av veggene ble for stor. Etterhvert var alle vegger fjernet og det viste seg at bryggerhuset også bestod av fin panel av gammel årgang.

Det er i dag malt og tømmerveggene er lakkert, fordi det er vanskelig å få fjernet flere hundre år gammelt støv. Gulvene er beiset og lakkert. Bakerovnen ble restaurert før oppussingen da det i utgangspunktet ikke var meningen at det skulle pusses opp. Ina har pyntete bryggerhuset med gamle fine ting hun hadde med fra sitt småbruk og skaffet seg flere etterhvert. 

       

I dag er det bursdag for Maren Enger Fjellheim som blir 10 år. Ina har sagt ja til at hun kan feire dagen sin på Basnes. Det skal lages pizza i bakerovnen.

   

Etter maten skal barna få ri på hestene Sylvester, Nordalandshest, og shetlandsponnien Nikko. Mens man venter på aktivitetene etter tur leker de litt og hilser på kaninene og  sauene som har fått lam. Vips, så var tiden ute og det er på tide å reise hjem, litt på overtid! Med andre ord dette var populært.

Hesten Sylvester

Kan nevne at et også er mulig for voksne å feire dagen sin i Bryggerhuset til Ina og er du heldig får du også fortalt historien til Basnes småbruk rundt bålpannen. Jan Rune er veldig interessert i å formidle historien om hva som skjedde i bygda under krigen og  Basnes gård har en av «hovedrollene» i den sammenheng. Det arrangeres derfor 3 turer til Basnes i sommer i samarbeid med Aurskog – Høland reiselag og  DS Turisten (125 år) . Da går DS Turisten fra Ørje til Skulerud. Deretter fortsetter reisen med buss til bygdetunet for servering og omvisning av bygdetunet. Kaffe får du servert på Basnes hvor du får fortellingen om William/Kommunistlosen (flykningeruten over til Sverige). Det er selv en tur jeg ønsker å oppleve i løpet av sommeren som har hytte i Armarksjøen!

  Kan også nevne at det er mulig å feire selskaper i låven på Basnes om det skulle friste. Kanskje du også vil kunne ankomme tunet i en gammel veteranbil om vertskapet stiller bil til disposisjon. Jan Rune er nemlig også veldig opptatt av gamle amerikanske biler og Ina gjorde han oppmerksom på at en gammel Volvo Amazon B18 fra 1964 også kunne ha vært noe til den øvrig samlingen som består av en herregårdsvogn fra 1968, en PV fra 1964, en Chevrolet pickup fra Bel Air fra 1957 og en gammel Opel Biltz lastebil og noen gamle traktorer.

                           

Reklamer

One response »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s